Retailvisie

Leegstand in winkelstraten, toenemend winkelen via internet: de ontwikkelingen op het gebied van retail hebben een grote impact op het bestaande winkellandschap.

De in Economie071 samenwerkende gemeenten in de regio Leiden hebben gewerkt aan een toekomstplan voor sterke winkelgebieden.

 

Dit plan is opgeschreven in een regionale Retailvisie en uitgewerkt in een bijbehorend plan van aanpak.

Kern van de visie
In de Retailvisie is gekozen voor een regionale hoofdstructuur van 30 winkelgebieden, waarbij steeds gezocht wordt naar een eigen, sterke identiteit. De andere winkelgebieden krijgen meer mogelijkheden dan alleen retail als ondernemers dat willen. Het aantal vierkante meters aan winkelruimte moet verminderen. Om in te spelen op wat consumenten willen, vervagen de verschillen tussen winkels (detailhandel) en horeca. Winkelgebieden waar doelgericht geshopt wordt (bijvoorbeeld woonboulevards) krijgen mogelijkheden om hun activiteiten te verruimen. Nieuwe trends zoals pick-up points van online gekochte producten, krijgen hier de ruimte.

De Retailvisie Leidse Regio 2025.

BTV Lammenschansdriehoek en de Retailvisie

Bestuur in actie voor retailbedrijven Lammenschansweg

In het rapport Retailvisie wordt o.a. geconcludeerd dat de Lammenschansweg als locatie voor Perifere Detailhandels Vestiging (PDV) niet levensvatbaar zou zijn, en dat het daarom wenselijk is de locatie te transformeren. Bestemmingsplan technisch wordt de Lammenschansweg op slot gedaan.

Onnodig te zeggen dat het bestuur van bedrijventerreinvereniging Lammenschansdriehoek het oneens is met dit rapport, met de conclusies en met de voorgestelde gevolgen voor ons gebied.

Daarom zijn we direct in actie gekomen!

Allereerst hebben we gebruik gemaakt van ons recht op inspraak en een uitgebreide inspraakbrief opgesteld .

Vervolgens heeft het bestuur nader onderzoek laten uitvoeren door bureau Kardol om mogelijke zwakke punten uit het onderzoek waarop de Retailvisie is gebaseerd, te vinden. De uitkomst is een onthutsend rapport.

Dit rapport is aan de politieke partijen in de gemeenteraad aangeboden en er zijn vervolggesprekken met raadsleden gevoerd om onze bezwaren en die van alle betrokken bedrijven toe te lichten.

Onder het kopje Retailvisie Documenten hiernaast (of hieronder voor de lezers op mobiel) vindt u de chronologische volgorde van gebeurtenissen van het dossier retailvisie.

Retailvisie in de media

Ook Driehoek gaat retailstrijd aan

Nieuws, Retailvisie
Gespek met bestuurslid Willem-Jan Zirkzee in het Leidsch Dagblad over de vorige week gepresenteerde retailvisie. Meer NieuwsAgendaBlogDe Lammenschansdriehoek Een actieve vereniging voor alle ondernemers in dit dynamische stukje Leiden. Meld…

De Lammenschansdriehoek

Een actieve vereniging voor alle ondernemers in dit dynamische stukje Leiden.
Meld u nu aan voor dit – gratis – lidmaatschap en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en altijd welkom op onze (netwerk)borrels en vergaderingen.