Leiden is meer dan alleen de historische binnenstad

Eerste in de serie ‘Bloggen met de Parkmanager’ een gesprek met oud politieman Ad van den Berg van Parktrust die bij Leidse ondernemers en zeker bij die op het bedrijventerrein Lammenschansdriehoek nauwelijks meer introductie behoeft. Zijn pragmatische aanpak past goed in onze stad van denken en doen.

 

Ad:
”Als Parkmanager ben je verantwoordelijk voor het beheer, de onderhoud en veiligheid van het bedrijventerrein en fungeer je als eerste aanspreekpunt voor ondernemers, bedrijven en overheden. Een mooie functie: je bent de buitenstaander die op de bres springt voor de ondernemers. In 2012 ben ik in Leiden begonnen op de Rooseveltstraat. Daar is sindsdien veel veranderd. Ik spreek ondernemers aan op hun verantwoordelijkheid maar ook de gemeente weet ik te vinden.

Om bedrijventerreinen schoon, heel en veilig te maken en te houden, is een gestructureerde aanpak nodig. Ook moeten afspraken worden nagekomen. Als ik met de verantwoordelijke wethouder een afspraak maak om de buitenruimte op bedrijventerreinen te verbeteren en schoon te houden, hou ik hem daaraan. Twee keer per jaar schouwen heeft geen zin als de opgetekende mankementen en onveilige situaties niet worden aangepakt.

Het heeft me een paar jaar lobbyen en doordrammen gekost maar nu is ook tot het stadhuis doorgedrongen dat Leiden meer is dan alleen de historische binnenstad. Nu inspecteren we maandelijks het terrein en komt direct de volgende dag Stedelijk beheer met hun klusbus met o.a. zand en stenen om kleine onvolkomenheden op te lossen. Denk daarbij aan scheefgezakte palen, losliggende stoeptegels of puzzelzebra’s:

Het ziet er niet alleen beter uit, maar maakt het gebied ook nog eens een stuk veiliger. Wekelijks komt het calamiteitenteam van Stadsparkeerplan Leiden om te prikken. Dit team bestaat uit vier tot acht re-integratiejongens die ingezet worden om bijvoorbeeld sneeuw te scheppen bij bejaardenhuizen, of vuil uit slootjes te vissen langs het spoor. Ze zijn nu minder nodig op Parkeerterrein Haagweg zodat wij de hele groep nu voordelig kunnen inhuren (alleen de werkmeester moet worden betaald).

En zo is weer een mooie stap gemaakt in het verbeteren van de kwaliteit van het bedrijventerrein, want een gebied met zwerfvuil oogt smerig en armoedig en is geen reclame voor je bedrijf, (leegstaande)pand of stad.”

Leiden, 26 juni 2015

Berichten van de Parkmanager

De Lammenschansdriehoek

Een actieve vereniging voor alle ondernemers in dit dynamische stukje Leiden.
Meld u nu aan voor dit – gratis – lidmaatschap en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen en altijd welkom op onze (netwerk)borrels en vergaderingen.