Het 86 jaar oude familiebedrijf Zirkzee Wonen en Slapen moet ondanks dat het kerngezond is, zichzelf opheffen. Het merendeel van de bedrijven op het terrein aan de Lammenschansweg wordt gedwongen om te vertrekken. Zirkzee kan nergens anders naar toe. Uiterlijk 1 december dit jaar sluit Zirkzee voorgoed de deuren. Alles heeft Willem Jan Zirkzee eraan gedaan om het bedrijf met zijn werkgelegenheid te kunnen behouden. Het is niet gelukt. De door de gemeente voorgenomen plannen voor woningbouw hebben tot gevolg dat het bedrijf haar plek op de Lammenschansweg moet opgeven.

Hervestiging onmogelijk
Een alternatieve vestigingsplaats was in de regio niet te vinden. Zirkzee is in Leiden de exclusieve dealer voor een aantal prominente meubel- en stofferingsmerken. Het bedrijf kan zich alleen hervestigen in een gebied waar al een ander bedrijf de dealerrechten heeft. Willem Jan Zirkzee: “Dealers willen elkaar echt wel helpen. Maar ineens je afzetgebied delen met een
winkel die een vergelijkbaar assortiment heeft, dat gaat te ver.”

Zorg voor de werknemers
De vertrouwde werkomgeving van het familiebedrijf zal er straks niet meer zijn. Zirkzee neemt zijn verantwoordelijkheid hierin en zal en er alles aan doen om de negatieve gevolgen voor de medewerkers hanteerbaar te maken.

Garanties en bestellingen
Alle fabrieksgaranties blijven onverkort geldig. Ook als Zirkzee is opgeheven, kunnen klanten daarop een beroep doen. Alles wat klanten al besteld hebben, wordt gegarandeerd uitgeleverd.

Opheffingsuitverkoop
Er komt binnen afzienbare termijn een opheffingsuitverkoop. Deze richt zich in hoofdzaak op modellen die al in de showroom aanwezig zijn. Wie al eerder wil komen kijken, kan –nu de COVID-richtlijnen dit weer toestaan– een afspraak maken via de site. Willem-Jan Zirkzee: “Veel klanten kennen we al jaren en jaren. Graag zouden wij hen nog een keer willen begroeten in de winkel.”