Nooit eerder stuurde een wethouder zijn ambtenaren tijdens een commissievergadering weg om een raadsvoorstel aan te passen. Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) heeft de primeur.

Om de vaart in de ontwikkelingen van de Lammenschansdriehoek te houden, schrapte Laudy anderhalve pagina uit zijn raadsvoorstel. Gevolg: de hele ‘actualisatie ontwikkelstrategie Lammenschansdriehoek’ is nu uitgesteld.

Angel
De angel in de plannen met de Lammenschansdriehoek is de Retailvisie. Die grote uitruil aan winkelgebieden in de regio staat na breed gedragen en fel protest tot 1 juni in de ijskast. De raadsleden zijn echter als de dood via ontwikkelingsplannen voor bijvoorbeeld de
Lammenschansdriehoek toch die visie ‘ingerommeld’ te worden.

Bouwmeters
Keuzes voor bouwoppervlakten en hoogten (er is in de aangepaste plannen ruimte voor hoogbouw tot veertig meter, dat was twintig meter) kunnen volgens een meerderheid in de commissie Stedelijke Ontwikkeling voor die visie consequenties hebben. De raadsleden zijn er in ieder geval niet van overtuigd dat consequenties uitblijven.

Retailvisie
Ook ondernemers wijzen de raadsleden erop dat de Reatilvisie van wethouder Robert Strijk (Economie) en de plannen van collega Laudy met het gebied niet een-twee-drie zijn te ontrafelen. En zeker niet door het schrappen van anderhalve pagina in het raadsvoorstel dat uiteindelijk de samenvatting is van een dik boekwerk waarin die vervlechting van beide gebiedsontwikkeling en Retailvisie volgens de insprekers van talloze pagina’s spat.

Gesprek
De insprekers, waaronder de Bedrijventerreinvereniging Lammenschansdriehoek, zeggen overigens helemaal niet betrokken te zijn bij het aanpassen van de plannen met de Lammenschansdriehoek. Ze hebben vanaf 2013 meegedacht over de inrichting van hun gebied en
zien daarin ook kansen. Te laat merkten de ondernemers vorige week dat niet Robert Strijk, waar ze voortdurend contact mee hadden, maar Paul Laudy nu aan zet was. Haastig werd een gesprek op 20 mei gepland, precies een dag na de gemeenteraadsvergadering
waarin plannen met de Lammenschansdriehoek zouden zijn gepasseerd, als de commissie de inhoudelijke behandeling niet had uitgesteld. Dat, gaf ook Laudy toe, had wel wat zorgvuldiger gekund.

Bron: Leids Dagblad