‘Vermijd extra lasten voor ondernemers in coronatijd’

Het kan ondernemers, inwoners en werknemers in Leiden niet zijn ontgaan: er komen vergaande veranderingen in de parkeernormen aan. De tweede en derde vergunning worden flink duurder en deze mogelijkheid is er zelfs niet meer voor nieuwkomers. Een goed alternatief voor het parkeren van de bedrijfsbus of personenauto wordt echter niet geboden. Ondernemend Leiden roept de gemeenteraad daarom op tot uitstel van deze nieuwe parkeernormen.

Ondernemend Leiden maakt zich zorgen over de gevolgen die de aanpassingen van de Parkeerbelastingverordening en Parkeerverordening met zich meebrengt voor ondernemers, ZZP’ers, inwoners en werknemers. Zo worden grote gezinnen en hardwerkende Leidenaren, die vaak een tweede of derde auto bezitten uit pure noodzaak, door de tariefsverhoging hard geraakt. En dat mag niet in een tijd waarin ondernemers het door alle coronamaatregelen al zwaar genoeg hebben.

 

Klachtenregen
In de brief die de bewoners ontvangen hebben wordt geen alternatief geboden. Het college moedigt aan om de fiets te pakken of meer te lopen, maar voor veel ondernemers en inwoners is dit simpelweg onmogelijk. Het gebruik van het openbaar vervoer wordt bovendien door de coronacrisis sterk ontmoedigt, dus biedt daarmee ook geen goed alternatief.

Sinds de brief over de verhoging van de tarieven voor parkeervergunningen op de mat bij de inwoners van Leiden is gevallen, regent het klachten. Op sociale media wijzen mensen erop dat deze actie bezoekers uit de stad jaagt. ‘We gaan wel winkelen in Zoetermeer of Leidschenhage, goed bereikbaar en gratis parkeren’, zo luiden de reacties. Ook veel ZZP’ers zitten met de handen in hun haar na de aankondiging. ‘Waar moet ik straks mijn bedrijfsbus kwijt?’, luidt het van die kant. Tot slot wordt door veel inwoners ook gerefereerd aan het nijpende woningtekort in de stad. ‘Mijn volwassen kinderen wonen noodgedwongen nog thuis omdat ze heel lang ingeschreven moeten staan voor een woning. Ze moeten wel naar werk kunnen en dat gaat niet zonder de auto. Hoe gaat de gemeente dit voor ons oplossen?’

 

Adequaat alternatief
Ondernemend Leiden zet zich in voor de juiste volgorde. Realiseer eerst alternatieven voordat je de tarieven verhoogd, parkeerplekken schrapt en betaald parkeergebieden uitbreidt. De verordening zorgt ervoor dat omwonenden, werknemers en ondernemers flink beperkt worden met deze maatregelen in hun mobiliteitsopties zonder dat er een adequaat alternatief wordt aangeboden. Ondernemend Leiden vraagt daarom in een brief aan de gemeenteraad om de voorgenomen parkeernormen voorlopig uit te stellen. De belangenbehartiger wil graag met het gemeentebestuur in gesprek om op zoek te gaan naar alternatieven voor vervoer per auto. Hiervoor heeft Ondernemend Leiden een plan opgesteld met als doel om een autoluwere stad te realiseren, zonder Leidenaren te beperken in de mobiliteitsopties.