Ondernemersorganisaties en gemeente trekken samen op in coronacrisis
Leiden opent informatiepunt voor ondernemers

Lege winkelstraten, dichte rolluiken voor de horecagelegenheden, gecancelde hotelovernachtingen, uitgestorven bedrijventerreinen en gesloten musea. De 10.000 bedrijven, met meer dan 70.000 medewerkers in de stad, hebben of krijgen het wegens de coronacrisis zwaar te verduren. Toch gaat Leiden niet bij de pakken neerzitten. Ondernemend Leiden en de gemeente Leiden slaan de handen ineen en openen gezamenlijk een informatiepunt om ondernemers te ondersteunen in deze crisissituatie.

Vertegenwoordigers van de diverse ondernemersverenigingen, kwamen woensdag bijeen in een crisisoverleg met onder meer wethouders Yvonne van Delft (Werk en Inkomen en Economie) en Paul Dirkse (Kenniseconomie en Financiën) om de problematiek in kaart te brengen. Samen trekken gemeente en ondernemersorganisaties op om snel heldere en eenduidige communicatie op gang te helpen. Daarbij is aandacht voor landelijke maatregelen, lokale maatregelen en de meest gestelde vragen.

Landelijke noodmaatregelen
Het kabinet heeft landelijk een aantal noodmaatregelen aangekondigd die ondernemers ondersteunen in deze moeilijke tijd. Ondernemers zitten echter nog met veel vragen. Waar kan ik terecht voor vragen over de landelijke noodmaatregelen? En hoe vraag ik deze aan? Het informatiepunt helpt ondernemers hierbij zoveel mogelijk op weg.

Lokale noodmaatregelen
Wat is er lokaal geregeld? Wat doet de gemeente Leiden? Ook voor deze vragen kunnen ondernemers terecht bij het informatiepunt. Gemeente Leiden heeft al een aantal lastenverlichtingen in gang gezet. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor uitstel van betaling voor gemeenteheffingen, samen met de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland (BSGR). Toch is lokaal nog niet alles geregeld. Een crisisteam bestaande uit de gemeente Leiden en een vertegenwoordiging uit alle getroffen branches, onderzoekt de komende weken hoe ondernemers nog verder ondersteund kunnen worden vanuit lokale regelingen.

Onderzoek
Vanuit het crisisteam wordt ook een onderzoek  gestart onder ondernemers. Waar ligt de pijn nu? Waar komt de pijn te liggen? Aan de hand hiervan willen de organisaties nog beter in kaart krijgen hoe ondernemers het beste gericht geholpen kunnen worden.

Oproep
Waar aan de ene kant veel gedupeerden thuiszitten, ontstaat aan de andere kant vraag naar aanleiding van een personeelstekort. Denk aan de levering van boodschappen. Waar kunnen ondernemers elkaar helpen? Ondernemend Leiden brengt deze partijen graag samen. U kunt contact opnemen met info@ondernemendleiden.nl

Stimuleringsmaatregelen
Tot slot kijken ondernemersorganisaties graag met ondernemers naar mogelijkheden om op een andere manier business te bedrijven. Denk aan het opzetten van een lokaal online platform voor ondernemers. En als de coronacrisis straks voorbij is, hoe komt de economie dan zo snel mogelijk weer op gang? Welke stimuleringsmaatregelen kunnen hiervoor getroffen worden? Welke campagnes moeten worden opgezet om weer mensen naar Leiden te trekken?

Alle informatie is te vinden en wordt de komende tijd verzameld op: http://www.leiden.nl/ondernemers-corona