Het Leids Stimuleringsfonds is gestart en de eerste initiatieven zijn al ingediend. Om de creatieve plannen van Leidse ondernemers te beoordelen, heeft de organisatie een onafhankelijke en veelzijdige beoordelingscommissie samengesteld. Lilian Visscher, werkzaam bij de Universiteit Leiden als directeur alumnirelaties en Leids Universiteit Fonds, Wim de Leeuw, oud-directeur van De Leeuw Groep en Jan-Aart van der Steen, financieel directeur van Knab, kijken uit naar alle mooie plannen.

De eerste deadline voor het indienen van plannen ligt op woensdag 28 oktober. Direct daarna zal de beoordelingscommissie de initiatieven kritisch beoordelen. Welke plannen dragen écht bij aan een veerkrachtig Leiden?

Wim de Leeuw roemt de samenwerking waaruit het Leids Stimuleringsfonds is ontstaan. “Het is prachtig dat het gezamenlijke Leidse bedrijfsleven en de gemeente Leiden samen willen investeren in de kracht van onze Leidse economie.” De oud-directeur van De Leeuw Groep kijkt uit naar creatief ondernemerschap: “Initiatieven van ondernemers die van bedreigingen een kans weten te maken.” De Leeuw zei onmiddellijk ‘ja’ toen hij gevraagd werd om plaats te nemen in de beoordelingscommissie. “Ik doe dit omdat ik graag iets terugdoe voor de lokale samenleving waar ik deel van uitmaak. Ik hoop dat mijn eerdere ervaring met het beoordelen van ondernemingsplannen voor het Leids Startersfonds, van toegevoegde waarde blijkt.”

Oplossingsgerichte mensen
Lilian Visscher ziet veel creativiteit en ondernemerschap in Leiden. De directeur alumnirelaties en Leids Universiteit Fonds hoopt dan ook innovatieve en verrassende aanvragen te mogen beoordelen die bijdragen aan de economische vitaliteit van de stad. “Ik kijk er naar uit om kansrijke initiatieven tot bloei te laten komen.” Visscher heeft een duidelijke reden om haar steun te geven aan het fonds: “Juist in deze tijd hebben we ondernemerschap en innovatiekracht nodig, oplossingsgerichte mensen die buiten de bekende kaders kunnen denken.”

Jan-Aart van der Steen ziet vanuit zijn financiële achtergrond dagelijks hoe moeilijk ondernemers het hebben. “Dit stimuleringsfonds is echt een goed initiatief en ik vind het een enorme eer dat ik mijn ervaring kan gebruiken om Leidse ondernemers vooruit te helpen.” De financieel directeur van Knab benadrukt dat de beste ideeën ontstaan tijdens een crisis. “Op welke momenten zijn de bedrijven ontstaan die nu booming zijn? In tijden van crisis. Het brengt een bepaalde vindingrijkheid met zich mee. En die creatieve ondernemer is niet alleen maar jong en startend, integendeel.”

De beoordelingscommissie wordt ondersteund door een team van experts met afgevaardigden van onder meer Rabobank Leiden – Katwijk en De Clercq Advocaten en Notariaat.

Het Leids Stimuleringsfonds
Het Leids Stimuleringsfonds* is opgericht door het Crisisteam Economie* en is er voor alle ondernemers met goede ideeën die bijdragen aan de vitaliteit van de stad. In totaal stelden de gemeente Leiden en diverse ondernemersorganisaties 500.000 euro beschikbaar. De onafhankelijke selectiecommissie van drie personen beoordeelt de aanvragen. Bedragen die uitgekeerd worden liggen tussen de 5.000 en 50.000 euro. Belangrijk om te weten is dat ondernemers hun aanvragen wel in gezamenlijkheid moeten indienen. Verder moet het initiatief gericht zijn op duurzame versterking van de Leidse economie en tot slot moeten aanvragers zelf zorgen voor minimaal 30 procent cofinanciering.

Dien je plan nu nog in!
De eerste aanvraagronde nadert zijn deadline. Op 28 oktober moeten de eerste plannen zijn ingediend. Stuur je plan in via leidsstimuleringsfonds.nl of neem voor meer informatie contact op met leidsstimuleringsfonds@ondernemendleiden.nl.

 

*2)Participanten van het Leids Stimuleringsfonds zijn: Ondernemersfonds Leiden, Gemeente Leiden, OV Bio Science Park, Boerhaavedistrict, Business Platform Schipholweg – Schuttersveld, Lammenschansdriehoek, onderwijs, Centrummanagement Leiden, Ondernemend Leiden, Rabobank Leiden – Katwijk.

* Het crisisteam economie bestaat uit afgevaardigden van: Ondernemend Leiden, Hoteloverleg, Bedrijvig Leiden, Centrummanagement Leiden, VNO-NCW Bedrijfsleven Rijnland, KHN, gemeente Leiden, Leiden Marketing, Ondernemersfonds Leiden, OV Bio Science Park, Business Platform Schipholweg- Schuttersveld, Vastgoed Binnenstad Leiden en BV Leiden.